Smer nechce transparentné dotácie

19.03.2013 Bratislava

Ministerstvo hospodárstva odmieta udeľovať svoje dotácie transparentnejšie. Na dnešnom hlasovaní Národnej rady vládni poslanci odmietli body pozmeňujúceho návrhu poslankyne hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Heleny Mezenskej, ktoré mali podrobiť prideľovanie dotácií verejnej kontrole.
Opozičná poslankyňa navrhovala opätovne vrátiť verejné prezentácie projektov všetkých žiadateľov o ministerskú dotáciu. „Takéto prezentácie prebiehali do roku 2010 a celý rozhodovací proces bol takto pod väčšou verejnou kontrolou, bol otvorenejší a nevzbudzoval toľké pochybnosti o objektivite a spravodlivosti. Odkedy boli verejné prezentácie projektov z dôvodu zabezpečenia anonymity zrušené, v rozdeľovaní dotácií zavládla hmla netransparentnosti,“ tvrdí poslankyňa Mezenská. Tento bod však parlamentom neprešiel.
Vládnym poslancom sa nepozdával ani ďalší bod, ktorý mal predchádzať účelovosti a tendenčnosti rozhodovania o udeľovaní dotácií. Podľa Hezenskej by totiž ministerstvo v prípade, že zamietne žiadosť o dotáciu lebo podľa neho žiadateľ nemá vysporiadané finančné vzťahy, muselo uviesť aj objektívny dôkaz na takéto tvrdenie. „Ako zástupkyňa spotrebiteľskej žiadateľskej organizácie som bola a aj stále som priamym svedkom manipulácie a zneužívania tohto inštitútu bez riadneho zdôvodnenia. Zdôvodnenie zamietnutia žiadosti o dotáciu kvôli nevysporiadaným finančným vzťahom je ponechané na jednostrannom výklade zástupcov odboru rozhodujúcich o pridelení a zamietnutí dotácie,“ dodáva Mezenská.
Z Mezenskej pozmeňujúceho návrhu tak parlamentným hlasovaním prešlo len rozšírenie dotačnej komisie z troch na päť členov a skrátenie doby na uzavretie dotačnej zmluvy z dvoch na jeden mesiac.
 
Matúš Kollár
asistent hnutia
 

Vyberte región